Ootmarsum in meerdere verhalen

En die verhalen staan in deel elf van de BMS-Reeks.

Maar liefst 14 verhalen over de meest verschillende onderwerpen, die echter één ding gemeenschappelijk hebben: ze hebben allemaal iets met Ootmarsum te maken.

En echt niet alleen over het verre verleden, maar ook over gebeurtenissen die nog vers in ons geheugen liggen; over dingen die we nog dagelijks kunnen bekijken; over panden waarvan je denkt: daar wil toch nog even naar toe. En zo kunnen we doorgaan.

Wat te denken van het verhaal over de landkruisen in en rond Ootmarsum. Wanneer zijn ze geplaatst en waarom. Een landkruis op de Kuiperberg, in de Ageler Es, maar ook op het Openluchtmuseum Los Hoes.

Dan het verhaal over onze onvergetelijke stadswacht Gerard Sanders. Misschien weet u het niet, mar hij was een man die veel humor had. Hij zette de vele op- en aanmerkingen die hij naar het hoofd geslingerd kreeg, op papier. Een flinke selectie daaruit staat in het boek.

thumbnail_2. Gerard Sanders, altijd in voor een grapje

 

 

 

 

 

 

 

Op 7 mei 1945 werden op De Dam in Amsterdam ruim 30 Amsterdammers doodgeschoten door een stel in het wild schietende Duitsers … terwijl de oorlog toen al voorbij was!! Een van de slachtoffers was Herman Budde, een nazaat van de Ootmarsumse familie.

Wist u dat er vier vrachtschepen met de naam OOTMARSUM de wereldzeeën hebben bevaren? Hun lotgevallen en ondergang staan in het boek.

1. Een fraaie foto van het motorschop OOTMARSUM

 

 

 

 

 

 

 

U hebt natuurlijk al gezien en ondervonden dat het Stadspark Engels’tuin prachtig is opgeknapt. Mar die tuin heeft een interessante geschiedenis en die staat nu uitvoerig in het boek Reeks 11 beschreven.

thumbnail_3. Regelmatig onderhoud

 

 

 

 

 

 

 

De naam kloatscheetn doet bij velen herinneringen oproepen aan de sterke verhalen rond het Kloatscheetvaandel. Het was een strijd tussen Olnzel en Oatmössche. De achtergrond ervan wordt in het boek uitvoerig belicht. Ooit werd er zelfs een toneelstuik opgevoerd met dat vaandel als onderwerp.

thumbnail_3. Het oude vaandel werd uit Enschede teruggehaald door B. Moekate, H. van Benthem, B. Bodde, H. Heisterkamp, J. Hesselink en M. Heesink

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het heeft er een tijdje naar uitgezien, dat Ootmarsum aangesloten zou worden op het spoorwegnet. De plek voor het station lag al vast. Ook de route was al vastgesteld. U wilt vast wel weten hoe dat allemaal ging in die tijd. Dat de trein er niet kwam, weet u natuurlijk, maar waarom niet ….? Het Reeksboek 11 geeft opheldering.

Vele jaren was er op het Springendal een bloeiende papierindustrie. De manier waarop papier werd gemaakt, wordt waarschijnlijk in het Molenhuisje gedemonstreerd.

Nieuwsgierig geworden?

Er staan nog meer verhalen in, die het lezen waard zijn en die uw kennis over Ootmarsum zeker zal vergroten. En vele, vele foto’s (ruim 80!!) maken het boek nog interessanter.

Het boek Reeks 11 kost slechts € 15,– Daarvoor krijgt 14 verhalen … dat is iets meer dan één euro per verhaal!!

Te koop bij Jos Brummelhuis en bij BMS.

En dan nog:

Van de BMS-Reeksboeken zijn van de nummers 9 en 10 nog enkele exemplaren in voorraad. Voor diegene die de BMS-Reeks compleet van 1 t/m 11 wil hebben…. Even bellen